Autoverzekering afsluiten met een strafblad

Automobilisten met een strafblad hebben moeite om hun auto te verzekeren. In het aanvraagtraject wordt namelijk expliciet gevraagd naar het hebben van een strafblad. Ook met een strafblad zijn er mogelijkheden, maar niet bij alle verzekeraars.

Het hebben van een strafblad zegt niets over de rijvaardigheid, maar toch hebben verzekeraars deze verzekerden het liefst niet in de boeken. Ze worden afgewezen om het morele risico. Het kan nog wel een verschil maken wat het delict is geweest, maar als verzekerde heb je in ieder geval het nodige uit te leggen met een strafblad.

Strafblad een struikelblok bij het afsluiten van een autoverzekering
Bij het aanvragen van een autoverzekering kun je niet uit onder de vraag over een strafblad. In het geval de verzekering online wordt aangevraagd, zal de vraag ook gesteld worden. Zodra blijkt dat de verzekerde een stafblad heeft, kan de verzekering niet online aangevraagd worden. De aanvraag zal namelijk beoordeeld worden door een acceptant van de betreffende verzekeraar. Deze zal eventueel contact opnemen met de aanvrager van de verzekering. Op basis van de informatie die de acceptant inwint, zal de aanvraag worden beoordeeld. Is het een acceptabel risico voor de verzekeraar of wordt de aanvraag afgewezen?

Hoe lang is de veroordeling geleden?
Naast de ernst van het vergrijp zal er ook worden gekeken naar het jaartal van de veroordeling. Na acht jaren hoef je de veroordeling niet meer te melden. Een veroordeling van zes of zeven jaar geleden zal de verzekeraar eventueel ook soepel mee omgaan. De ernst van het vergrijp zal voor de verzekeraar zwaar meewegen. Iedere verzekeraar hanteert eigen acceptatienormen. In bepaalde gevallen kan het lonend zijn om bij meerdere verzekeraars te informeren.

Rialto als laatste strohalm
Mocht het niet lukken bij een reguliere verzekeraar, dan is er nog een laatste mogelijkheid om toch te verzekeren. De verzekeraar Rialto sluit verzekeringen af voor moeilijk verzekerbare risico’s. De premie is vaak twee tot drie keer zo hoog in vergelijking met een reguliere autoverzekering. Toch is dit vaak de enige oplossing. De auto moet namelijk wel verzekerd worden. Als je een kenteken op naam hebt, ben je verplicht om de auto te verzekeren. Acht jaar na de veroordeling kan er weer een reguliere autoverzekering worden afgesloten.

Autoverzekering afsluiten op naam van iemand anders
Een autoverzekering afsluiten op naam van iemand anders lijkt de oplossing, maar zo eenvoudig is het niet. Als de verzekeringnemer iemand anders is dan de kentekenhouder, zal de verzekeraar vragen gaan stellen. De kans is groot dat verzekeraars niet bereid zijn om in dat geval een autoverzekering af te sluiten. Ook stellen ze vragen als de regelmatige bestuurder iemand anders is dan de verzekeringnemer of kentekenhouder.

Het hebben van een strafblad verzwijgen
Bij het aanvragen van een autoverzekering moet je een handtekening plaatsen voor het naar waarheid invullen van het aanvraagformulier. Bij het aanvragen van een verzekering via het internet wordt deze vraag ook gesteld. Door het plaatsen van een vinkje verklaar je dat de opgegeven gegevens kloppen. Indien de verzekeraar kan aantonen dat je het aanvraagformulier niet naar waarheid hebt ingevuld, kan de verzekering nietig worden verklaard. In dat geval wordt er vanuit gegaan dat de verzekering nooit bestaan heeft. Het kenteken wordt door de verzekeraar met terugwerkende kracht afgemeld bij de RDW. Eventueel uitbetaalde schades zullen op de verzwijgende verzekeringnemer verhaald worden.

Geplaatst op 14 september 2016 in Autoverzekering nieuws